top of page

Bijscholing sensoa

Vandaag gingen de internaatmedewerkers op bijscholing van Sensoa (het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid). Bij binnenkomst in het mooie VAC gebouw van Hasselt werden we verwelkomd door lesgever Tom.

Tom gaf ons een interessante uitleg over seksueel grensoverschrijdend gedrag en het vlaggensysteem. Dit zijn zeker actuele thema’s voor ons als internaatmedewerkers, dus ook een meerwaarde om hier wat kennis over op te bouwen. We begonnen met een algemene uitleg over Sensoa, waarna we aan de slag gingen met onze eigen casussen. Dit allen werd op een fijne manier gegeven, waar er voldoende ruimte was voor eigen inbreng en eigen meningen.

Sensoa streeft ernaar seks (en alle thema’s hieromtrent) positief te benaderen en taboes, stigma en schaamte te doorbreken. Daarnaast leerden we hoe wij als internaat het best reageren op seksueel overschrijdend gedrag, door te kijken naar alle betrokken personen. Er werden ons handvaten aangereikt, alsook leerpakketten en materiaal om zelf mee aan de slag te gaan.

Door dergelijke bijscholingen streven wij er als internaat naar om het welbevinden van onze kinderen en jongeren te bevorderen en voldoende aandacht te geven aan thema’s waar zij vragen over hebben, last van ondervinden, etc.

Bij seksuele opvoeding denken we vaak snel aan onze 16+’ers, maar ook kleuters en lagere school internen komen hiermee in aanraking. Denk maar aan: “is mijn lichaam anders dan dat van mijn klasgenootjes?”, “waar komen baby’s vandaan?” of “ik vind het niet prettig geknuffeld te worden”. Door hen allen de juiste taal aan te reiken vermijden we dat ze later niet durven te praten over eventuele negatieve gevoelens.

Kortom, een super leerrijke dag, waar wij veel van zullen meenemen in onze werking!9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page